Tihanyi Büszke Csirke, avagy a Félszgeti Buzityúk
Hozzávalók két személyre:- Kb. fél kg csirkemellfilé
- Egy nagy fej vöröshagyma
- Egy nagy gerezd fokhagyma
- Csemegekukorica ízlés szerint
- Só, bors, rozmaring, gyömbér és rómaikömény ízlés szerint
- Fahéj. Sok fahéj.
- Barnacukor. Csak módjával.
- Evőkanálnyi kókuszreszelék
- Kupaknyi levandulaszörp
- Valamennyi paradicsompüré. Nem emlékszem, de adagold addig, amíg jónak látod. Nagyon elbaszni nem lehet vele.
- 2-3 evőkanál narancsos fügelekvár (tulajdonképpen ízlés szerint helyettesíthető, pl. baracklekvárral, de a tihanyi narancsos fügelekvárt nehéz pótolni, na.)
- Friss füge a tálaláshoz. vagy akár magába a kajába is, ízlés szerint.
A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, olivaolajon jól
megpirítjuk, majd rákúrjuk a csíkokra vágott csirkemellet. Ha faszán megpirult,
mehet rá egy kevés kukorica, aztán a sűrített paradicsom, a kókuszreszelék, meg
a lekvár. Végül toljuk bele a fűszereket és addig kóstolgassuk, amíg úgy érezzük, hogy már nem bitangpusztulatosan fostos. Mivel Tihanyban még a
kutyaszar is levendulás, így tolhatunk bele egy kis kupaknyi levendulaszörpöt
is valamelyik stádiumban. Ha egészen őszinte szeretnék lenni, akkor elmondanám,
hogy a képeken látható variációból kihagytam a fügét, mivel már nincs szezonja,
és sehonnan nem tudtam egy darabot se csórni, de a fügelekvár javarészt pótolta
az egyébként is inkább látványelemként erős gyümölcsöt.
A végeredmény egyébként egy édeskés, fahéjas cucc,
fogyasztása enyhén currys rizzsel ajánlott. Hogy mit mennyi ideig
pirítottam, arról ne is kérdezzetek, mert fogalmam sincs. Csak érzéssel, mintha lovat... na, mindegy, értitek...
A Félszigeti Buzityúk
nevet egyébként az ízének, valamint a dekorációként alkalmazott levendulaszárnak
köszönheti. Mivel a barátnőm szerint ez nem túlzottan politikailag korrekt, így
átkereszteltem inkább Tihanyi Büszke Csirkére, csak hogy véletlenül se legyen
ebből felesleges hacacáré.
Mindenesetre nagyon fasza, laza hétvégékre egy (két-három...) jó pohár
fehérborral/levendulás fröccsel kiemelten ajánlott.
COMMENTS