Tihanyi Büszke Csirke, avagy a Félszgeti Buzityúk
Hozzávalók két személyre:

  • Kb. fél kg csirkemellfilé  
  • Egy nagy fej vöröshagyma
  • Egy nagy gerezd fokhagyma
  • Csemegekukorica ízlés szerint
  • Só, bors, rozmaring, gyömbér és rómaikömény ízlés szerint
  • Fahéj. Sok fahéj.
  • Barnacukor. Csak módjával.
  • Evőkanálnyi kókuszreszelék
  • Kupaknyi levandulaszörp
  • Valamennyi paradicsompüré. Nem emlékszem, de adagold addig, amíg jónak látod. Nagyon elbaszni nem lehet vele.
  • 2-3 evőkanál narancsos fügelekvár (tulajdonképpen ízlés szerint helyettesíthető, pl. baracklekvárral, de a tihanyi narancsos fügelekvárt nehéz pótolni, na.)
  • Friss füge a tálaláshoz. vagy akár magába a kajába is, ízlés szerint.


A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, olivaolajon jól megpirítjuk, majd rákúrjuk a csíkokra vágott csirkemellet. Ha faszán megpirult, mehet rá egy kevés kukorica, aztán a sűrített paradicsom, a kókuszreszelék, meg a lekvár. Végül toljuk bele a fűszereket és addig kóstolgassuk, amíg úgy érezzük, hogy már nem bitangpusztulatosan fostos. Mivel Tihanyban még a kutyaszar is levendulás, így tolhatunk bele egy kis kupaknyi levendulaszörpöt is valamelyik stádiumban. Ha egészen őszinte szeretnék lenni, akkor elmondanám, hogy a képeken látható variációból kihagytam a fügét, mivel már nincs szezonja, és sehonnan nem tudtam egy darabot se csórni, de a fügelekvár javarészt pótolta az egyébként is inkább látványelemként erős gyümölcsöt.



A végeredmény egyébként egy édeskés, fahéjas cucc, fogyasztása enyhén currys rizzsel ajánlott. Hogy mit mennyi ideig pirítottam, arról ne is kérdezzetek, mert fogalmam sincs. Csak érzéssel, mintha lovat... na, mindegy, értitek...

A Félszigeti Buzityúk nevet egyébként az ízének, valamint a dekorációként alkalmazott levendulaszárnak köszönheti. Mivel a barátnőm szerint ez nem túlzottan politikailag korrekt, így átkereszteltem inkább Tihanyi Büszke Csirkére, csak hogy véletlenül se legyen ebből felesleges hacacáré.
Mindenesetre nagyon fasza, laza hétvégékre egy (két-három...) jó pohár fehérborral/levendulás fröccsel kiemelten ajánlott.